Supressió de barreres ascensor

La inclusió d’un ascensor a la comunitat

Hi ha una solució per instal·lar un aparell elevador pràcticament a cada immoble. Tècnica i tecnologia evolucionen per donar qualsevol servei.

Catalunya té un parc molt important d’edificis del ‘boom’ immobiliari dels anys 70 que no tenen ascensor, i els propietaris estan arribant a una edat sènior en la qual comencen a plantejar-se si tindran sempre la capacitat física òptima per seguir pujant escales o seria millor pensar en instal·lar un aparell elevador.

Els avenços tecnològics i tècnics permeten assegurar que hi ha solucions per a pràcticament tots els immobles. N’hi ha prou amb un metre de profunditat per 70 cm d’ample. Amb això és suficient per instal·lar l’estructura, la part mecànica que farà que pugi i baixi, la cabina, els elements de seguretat i la part de l’electrònica.

Ubicar l’elevador a la façana, el pati de llums o el buit d’escala són els mètodes més habituals per dotar d’ascensor als immobles que no en tenen. Una altra opció són les salvaescales, tant en vertical, com corbes o rectes. La configuració de l’edifici i la seva estructura i, per descomptat, el consell de l’expert ens indicaran quina és la millor solució. Pot ser la resposta per quan cal pujar uns graons del carrer al replà de l’ascensor, encara que també hi ha una altra: La baixada de ascensor a cota zero, és a dir, al nivell del carrer.

Encara en el cas de tenir ascensor, són moltes les comunitats que, amb el pas del temps, es veuen en la necessitat de modernitzar-lo o substituir-lo. És una bona oportunitat per augmentar les dimensions de la seva cabina, gràcies a guies enfrontades de cabina i contrapès, o sistema ‘biglift’. Instal·lar portes automàtiques o sistemes motoritzats per a obertura de portes manuals millorarà l’accessibilitat a persones en cadira de rodes.

Estalvi energètic

També és possible aconseguir grans estalvis energètics. Solucions com el kit ecolift que redueix fins a un 85% el consum de llum en cabina o en replà. Igualment estalvia costos abaixar la potència contractada o passar del corrent trifàsica a la monofàsica, de tarifa més baixa que, a més, permet, encara que es talli el corrent, fer uns 80 viatges gràcies a un sistema d’acumulació d’energia en bateries.

Tipus de solucions:

 1. Façana de l’edifici. L’aparell elevador es col·loca a la façana de l’edifici. Així, s’instal·la tota l’estructura i el forat de l’ascensor que apareix enganxat com una motxilla de l’edifici. Les obertures de l’ascensor s’alineen als replans o a passadissos que porten a ells. Si cal, es realitzen replans compensats.
 2. Buit d’escala. La millor solució si hi ha buit suficient. Es pot guanyar espai retallant l’escala. La retallada estarà condicionat per la forma dels replans, i si s’ha d’instal·lar un doble o triple embarcament, és a dir, si l’accés des de la planta baixa es realitza per un costat de la cabina, però la sortida s’ha de fer per un altre.
 3. Pati de llums. Col·locació semblant a la de façana, amb una estructura, des del passadís s’accedeix als habitatges. Necessita disposar de buit suficient i accés als habitatges o possibilitat de crear-lo. El buit del pati es cobreix amb una claraboia perquè no es mulli l’ascensor, amb una reixeta per mantenir la ventilació.
 4. Enderroc d’escala. En els casos en què no hi ha buit d’escala, la solució és fer una retallada d’escala o una substitució completa, amb enderroc d’escala per crear un buit i instal·lar el accensor. Un cop instal·lat es reconstrueix l’escala amb noves mesures, i es redissenyen els esglaons a la nova situació.

2 comentaris a “La inclusió d’un ascensor a la comunitat

 1. Miquel Camps

  Bon article.. esperem que en breu ens instal.lin el nostre ascensor tant desitjat a la nostra comunitat

  • Joan

   Ja queda poc Miquel, passada setmana santa ja podreu disfrutar del vostre “tant desitjat” ascensor…
   Està quedant molt bonic el portal
   Gràcies per confiar en Vila&Bach

Els comentaris estàn tancats.